Vacatures

Lensvervanging

Een lensvervanging is een medische behandeling waarbij de natuurlijke ooglens wordt vervangen door een geavanceerde kunstlens. Deze ingreep is vooral gericht op het herstellen van de flexibiliteit van de ooglens, die met de jaren afneemt. Ontdek hoe lensvervanging een effectieve oplossing biedt voor leeftijdsgerelateerde veranderingen in het zicht en andere oogproblemen.

Naarmate je ouder wordt, zal de soepelheid van je ooglens afnemen. Dan zie je zowel dichtbij als veraf minder goed. Bij een lensvervanging wordt de eigen natuurlijke lens vervangen door een uiterst geavanceerde kunstlens of implantlens. Hierdoor kan je oog weer scherpstellen voor veraf, middenafstand en dichtbij. De impact van de behandeling is blijvend, want de  implantlens heeft een vaste leescorrectie die niet meer verandert doorheen de tijd. Na 90% van de behandelingen zijn onze patiënten niet meer afhankelijk van een bril. In 10% van de gevallen kan een bril nog nodig zijn hetzij voor zicht dichtbij of voor ver. Slechts uitzonderlijk is er nog regelmatig een bril nodig.
Lensvervanging met laser

Als eerste in België is sinds de zomer van 2012 een lensvervanging in ons oogcentrum mogelijk zonder dat er een mesje aan te pas komt. Een lensvervanging met laser biedt een grotere nauwkeurigheid, waardoor de implantlens nog beter op de perfecte plek kan geplaatst worden. De laser is ook veel zachter voor het netvlies en de binnenkant van het hoornvlies. Hogere precisie en betrouwbaarheid leiden ook tot minder kans op bijwerkingen.

Samen met je oogarts wordt naast de meest geschikte lens (zie hieronder) ook de beste behandelmethode (met of zonder laser) voor jou bepaald.

Afhankelijk van jouw wensen en levens-en werkomstandigheden, bepalen we de meest geschikte lens voor jou. Onze artsen hebben ervaring met monofocale (scherp zicht op één afstand) en multifocale (scherp zicht op verschillende afstanden) lenzen, alsook met de techniek van ‘monovision’ (één lens voor zicht dichtbij en één lens voor verzicht). Na het vooronderzoek bekijken we samen wat de meest gepaste keuze is voor jou.

Wanneer kom je in aanmerking voor een lensvervanging?

  • Leeftijd
Om in aanmerking te komen voor een lensvervanging als alternatief voor een bril of lenzen moet je minstens 45 jaar oud zijn.
  • Recent vooronderzoek
Het vooronderzoek dat de basis vormt voor jouw behandeling mag niet langer dan een half jaar geleden plaatsgevonden hebben.
Vrouwen aan het mediteren in een cirkel.

Wij helpen je graag!

Ontdek een heldere, scherpe wereld. Ben je het beu om voortdurend afhankelijk te zijn van een bril of lenzen? Dan kan een lensvervanging de oplossing bieden. Ons deskundige team staat klaar om je bij elke stap te ondersteunen en al je vragen te beantwoorden.
  • Na je vooronderzoek worden de lenzen specifiek voor jouw ogen gemaakt.
  • Eén dag voor de ingreep volg je thuis voorbereidende stappen met oogdruppels.
  • Bij aankomst in ons oogcentrum, starten we met enkele administratieve zaken. Vervolgens krijg je druppels in je ogen die je pupillen verwijden. Dit duurt ongeveer 45 minuten, wat de perfecte gelegenheid is om te ontspannen met een boek of een verfrissend drankje.
  • Als je pupil voldoende verwijd is, begeleiden we je naar de operatiekamer. Daar worden je ogen verdoofd en zorgvuldig ontsmet.
  • Terwijl je rustig ligt, maken we een kleine insnede in het hoornvlies al dan niet met de laser. Vervolgens vervangen we je natuurlijke lens door een kunstlens, die we op de perfecte plaats in je lenszakje plaatsen.
  • De behandeling duurt een vijftiental minuten per oog en is volledig pijnloos. Na de ingreep mag je meteen naar huis, maar dien je wel begeleid te worden door iemand.

De prijs van een lensvervanging varieert. Het is afhankelijk van verschillende individuele factoren. We vinden het belangrijk om voor elke patiënt een persoonlijke prijsberekening te maken. Voor een algemeen overzicht van onze tarieven kan je onze tarievenpagina raadplegen.