Vanaf 21 maart 2023 is het niet langer verplicht om een mondmasker te dragen in ons centrum. Uw gezondheid blijft onze eerste zorg, daarom ontvangen wij u steeds op afspraak.

Staar of Cataract

Cataract of staar is vertroebeling van de ooglens. De ooglens zorgt ervoor dat een scherp beeld op het netvlies achterin het oog wordt geprojecteerd. Bij cataract of staar vertroebelt die lens omdat er eiwitten in samenklonteren. Hierdoor vermindert het zicht.

Behandeling: cataractoperatie

Een bril en oogdruppels kunnen deze vertroebeling niet wegnemen. De enige oplossing voor cataract is het vervangen van de troebele ooglens door een heldere kunstlens (of implantlens) via een operatie.

Er zijn verschillende technieken om de cataract te verwijderen. De standaardmethode noemen we Faco, waarbij het achterste deel van het kapsel – het zakje waar de eigen ooglens in zit – intact blijft. De oogarts van oogcentrum Medipolis brengt via een kleine opening een hol buisje aan dat met zeer hoge snelheid trilt in de cataract. Deze trilling breekt de ooglens in kleine stukjes, die door het buisje worden weggezogen. Bijna altijd wordt een implantlens geplaatst.

 

 

Nog nauwkeuriger dankzij laserbehandeling

Oogcentrum Medipolis (Antwerpen-Wilrijk) had in 2012 de primeur om de lensvervanging nog nauwkeuriger te doen dankzij een geavanceerde lasertechniek. Deze femtoseconde lasertechniek heeft een hogere precisie en betrouwbaarheid dan de manuele methode. Hogere precisie betekent meer kans om na de behandeling zonder bril te kunnen kijken en minder kans op bijwerkingen.

 

Hoe verloopt een cataractoperatie?

Voorafgaand aan de operatie vindt een uitgebreid onderzoek plaats. Tijdens de operatie maken onze oogartsen gebruik van de modernste technieken, zodat de operatie veilig en efficiënt verloopt. De tendens is plaatselijke druppelverdoving.

Om zo correct mogelijke resultaten te bekomen tijdens dit vooronderzoek, is het van het uiterste belang dat men gedurende 3 volledige dagen zijn zachte contactlenzen en gedurende 3 volledige weken zijn harde contactlenzen uitlaat. Dit kan anders de metingen beïnvloeden.

 

Hoe lang duurt een staar- of cataractoperatie?

Een cataractoperatie is een snelle en pijnloze ingreep die gebeurt via een korte opname of daghospitalisatie. De patiënt verblijft dankzij de huidige techniek slechts 2 tot 3 uur in het oogcentrum Medipolis. Meestal duurt de operatie zelf minder dan een 15-tal minuten. Het zicht aan het aangetaste oog kan bijna ogenblikkelijk verbeteren, maar iedereen herstelt op eigen tempo. Als u een algemene verdoving verkiest, verblijft u ongeveer een halve dag in de oogkliniek.

 

Welke soorten implantlenzen bestaan er

Monofocale, plooibare implantlens

Met deze lens heeft de patiënt meestal geen vertebril meer nodig. Enkel een bril voor het zicht tot 1 meter: voor lezen, handwerk, koken, eten, prijzen in de winkel, gsm, dashbord, gps in de wagen, …

Trifocale, plooibare implantlens

Deze lens geeft u een goed zicht in de verte, een goed leeszicht op 30 à 40 centimeter en op een afstand van 70 à 80 centimeter. In het begin moeten de hersenen wennen aan de nieuwe situatie van de ogen. We kijken immers niet met onze ogen maar met onze hersenen. Deze lenzen kunnen de eerste 3 maanden uitstraling rond lichtpunten geven. Na 6 maanden tot anderhalf jaar zal dit zo goed als verdwenen of veel minder storend zijn.

In 10% van de gevallen is er om de kleine letters te lezen nog een leesbril nodig. De resultaten van de behandeling zijn blijvend. De implantlens heeft immers een vaste leescorrectie die niet verandert door de jaren heen.

Torische, plooibare implantlens

Mensen met een astigmatisme of cilinderafwijking hebben een hoornvlies dat in één richting meer gekromd is dan in de andere. Hierdoor ontstaat een vervormd beeld. Ze zien zowel op een afstand als dichtbij minder goed. Het astigmatisme kan worden verholpen met een torische implantlens.

 

Wat kost een cataractoperatie?

Bekijk hier onze tarieven.

 

Brochures

> Kennismakingsbrochure

> Infobrochure Cataract