Vanaf 21 maart 2023 is het niet langer verplicht om een mondmasker te dragen in ons centrum. Uw gezondheid blijft onze eerste zorg, daarom ontvangen wij u steeds op afspraak.

Hoornvliesaandoening

Het hoornvlies of de cornea is het doorzichtige vlies aan de voorkant van onze oogbol. Het zorgt samen met de lens voor de breking van de lichtstralen. Maar in sommige gevallen wordt de cornea troebel. Er zijn twee types hoornvliesaandoeningen.

Wat is een hoornvliesaandoening?

Het hoornvlies of de cornea is het doorzichtige vlies aan de voorkant van onze oogbol. Het zorgt samen met de lens voor de breking van de lichtstralen. Maar in sommige gevallen wordt de cornea troebel. Er zijn twee types hoornvliesaandoeningen. De eerste benoemen we als de aantasting van endotheelcellen aan de binnenwand van het hoornvlies. Een andere ziekte van het hoornvlies is keratoconus. In dat geval neemt de cornea langzaam maar zeker de vorm van een kegel aan en ziet de patiënt steeds slechter.

 

Oorzaken van hoornvliesaandoeningen

Het hoornvlies kan door een infectie, trauma, het onoordeelkundig dragen van contactlenzen of door een ziekte niet meer helder doorschijnen of vervormd worden. Wanneer de gezichtsscherpte hierdoor zeer slecht wordt, kan een hoornvliestransplantatie uitgevoerd worden. Hierbij wordt de cornea van een donor (een recent overleden persoon) in de plaats van het eigen, zieke hoornvlies geplaatst.

 

Behandeling van hoornvliesaandoeningen

Bij aantasting van endotheelcellen aan de binnenwand van het hoornvlies:

  • Volledige hoornvliestransplantatie
  • Transplantatie van enkel de endotheelcellen

Bij keratoconus:

  • Ultraviolet cross-linking
  • Harde contactlenzen
  • Hoornvliestransplantatie
  • Behandeling met intracorneale ringsegmenten

 

Hoornvliesaandoening: troebel zicht

Het hoornvlies of cornea is het doorzichtige vlies aan de voorkant van onze oogbol. Het zorgt samen met de lens voor de breking van de lichtstralen. Hoornvliesaandoeningen (cornea-aandoeningen) kunnen de helderheid of de vorm van het hoornvlies verstoren.

 

Oorzaken van hoornvliesaandoeningen

Het hoornvlies kan door een infectie, trauma, het onoordeelkundig dragen van contactlenzen of door een ziekte niet meer helder doorschijnend of vervormd worden.

 

Twee types hoornvliesaandoeningen

Fuchs endotheel dystrophie

Bij de eerste aandoening is er een aantasting van de binnenwand van het hoornvlies.

Keratoconus

Bij de tweede hoornvliesaandoening neemt het hoornvlies langzaam maar zeker de vorm van een kegel aan en ziet u steeds slechter. Dit noemen we keratoconus.

 

Hoornvliestransplantatie

Wanneer de gezichtsscherpte zeer slecht wordt, kunnen we een hoornvliestransplantatie uitvoeren: het hoornvlies van een donor zetten we in de plaats van het eigen, zieke hoornvlies.

 

Behandelingen

Bij aantasting van de binnenwand van het hoornvlies

  • Volledige hoornvliestransplantatie
  • Transplantatie van enkel de endotheelcellen

Bij keratoconus

  • Ultraviolet cross-linking
  • Harde contactlenzen
  • Hoornvliestransplantatie
  • Behandeling met intracorneale ringsegmenten

 

Wat kost een hoornvliesbehandeling?

Bekijk hier onze tarieven.