Extra lensimplantatie

ICL of een lensimplantatie als alternatief voor een laserbehandeling

 

Wat is ICL?

Met ICL wordt ‘Inplanteerbare Contact Lens’ bedoeld. Dit is een contactlens die de bijziendheid, verziendheid en/of astigmatisme van de ogen corrigeert en permanent geplaatst wordt achter het regenboogvlies en voor de eigen ooglens.

De eigen natuurlijke lens wordt hierbij behouden in tegenstelling tot lensvervanging. Het is dus een lensimplantaat dat, indien noodzakelijk, verwijderd kan worden en een goed alternatief biedt voor ooglaserbehandelingen.

 

Waar is de ICL van gemaakt?

De ICL is gemaakt van elastisch materiaal dat als ‘lichaamseigen’ wordt beschouwd. Hierdoor vertoont het lichaam geen afstotingsreacties. De lenzen zijn noch voor uzelf, noch voor anderen zichtbaar.

 

Wanneer is ICL aan te raden?

ICL wordt gebruikt om bijziendheid, verziendheid en/of astigmatisme te corrigeren. Ook bij een te dun hoornvlies of droge ogen is het beter om een extra lens in te planten.Sinds kort kan ook een leesbril hiermee overbodig gemaakt worden.

 

Wat is Visian ICL?

Visian ICL is een behandelingsmethode waarbij er een extra lens wordt geplaatst tussen de eigen natuurlijke ooglens en de iris (regenboogvlies). In geval van astigmatisme (een cilinderafwijking) wordt een torische lens (TICL = torische implanteerbare contactlens) ingepland.

 

Hoe gaat de behandeling in zijn werk?

De behandeling duurt ongeveer een vijftal minuten per oog en vindt plaats onder lokale verdoving met druppels. Er komen geen naalden aan te pas.

Belangrijk om te weten: een leesbril kan sedert 2020 ook overbodig gemaakt worden met deze behandeling. Dat wil zeggen dat mensen vanaf 45 jaar, die een extra lens krijgen, geen leesbril meer nodig hebben.

Maak een afspraak