Ooglasercorrectie

De correctie van bijziendheid (van -1 tot maximum -8 dioptrie), verziendheid (van +1 tot +4 dioptrie) en/of astigmatisme (cilinderafwijking van -2 tot -6) kan door middel van ooglasercorrectie worden behandeld. Een leesbril kan echter niet volledig worden behandeld. Dit wil zeggen dat personen vanaf 45 jaar die een ooglaserbehandeling krijgen, nadien toch een leesbril nodig zullen hebben.

Het verschil tussen de verschillende behandelingen EpiLASIK, LASIK en SMILE ligt in de plaats waar de laser wordt toegepast. Bij PRK/EpiLASIK wordt de behandeling aan de oppervlakte uitgevoerd. Bij de LASIK-methode wordt een flapje gemaakt in de diepere laag van het hoornvlies met een mesje of laser en vervolgens opengeklapt. Bij SMILE werkt de femtoseconde laser rechtstreeks in het hoornvlies zonder een flapje te maken.

 

Soorten ooglaserbehandelingen

PRK of EpiLASIK
Bij deze behandeling wordt het oppervlakkig laagje van het oog eerst verwijderd om vervolgens de excimer laser zijn werk te laten doen. Daarom wordt er onmiddellijk nadien een therapeutische contactlens op het oog geplaatst om het wondje te beschermen. Nadien is het aan te raden de ogen gedurende ongeveer 3 dagen (72 uur) zo veel mogelijk gesloten te houden.

Tijdens die dagen gaan de ogen branden, prikken, tranen en kunt u moeilijk licht verdragen, zodat u geen televisie kunt kijken of geen boek kunt lezen.

Dr. E. Mertens heeft in samenwerking met 19 vermaarde buitenlandse topchirurgen de EpiLASIK-methode op punt gesteld. Hierbij wordt enkel het meest oppervlakkige laagje (het epitheel, dat slechts 10% van de dikte van het hoornvlies uitmaakt) van het hoornvlies losgemaakt. Terwijl het visueel resultaat blijvend is bij zowel LASIK als EpiLASIK, is het flapje bij EpiLASIK slechts tijdelijk, namelijk enkel tijdens het genezingsproces. Het groeit volledig terug vast in minder dan een week tijd, dit in tegenstelling tot het flapje bij de klassieke LASIK-behandeling. Deze techniek is daarom uitermate geschikt voor patiënten met droge ogen, met een dun hoornvlies of voor diegenen met angst voor het loskomen van het flapje. Ook sportbeoefenaars met een groot risico op oogletsels (boksen, judo, karate, kickboksen, e.d.) kunnen zonder problemen deze behandeling ondergaan.

 

Ultra-LASIK
Sinds eind 2012 wordt de Ultra-LASIK behandeling gebruikt in Medipolis. Dit is de meest gesofisticeerde technologie die op dit ogenblik voorhanden is om superieure resultaten te verkrijgen, met de hoogste veiligheid. Hierbij wordt een ‘betere’ beeldkwaliteit verkregen, zodat verlies van contrastgevoeligheid, uitstraling rond lichtpunten en slechter zicht ’s avonds (neveneffecten van andere lasermethodes, die niet in ons centrum worden gebruikt) sterk wordt verminderd. Deze behandeling is vooral geschikt voor patiënten met grote pupillen en nachtblindheid.

Net als uw vingerafdrukken zijn geen twee irissen gelijk en kunnen ze worden gebruikt om een unieke identificatie te geven. De nieuwe ultra-laser gebruikt een digitale print van de iris (het regenboogvlies of het gekleurde deel van het oog) om een op maat gemaakte behandeling mogelijk te maken en de positie van het oog terug te vinden. Hierdoor worden tijdens de behandeling alle mogelijke oogbewegingen opgevolgd.

De Ultra-LASIK ooglasercorrectie is dus:

  • Ultraveilig: een digitale print van de iris zorgt voor nauwkeurige herkenning en positionering van het oog.
  • Ultra-uniek: meet en behandelt de unieke onvolmaaktheden van elk oog; een nabehandeling is slechts nodig in 0,8% van de gevallen (het gemiddelde in ons land bedraagt nog steeds 7%)!
  • Ultra-efficiënt: de meeste ogen zien 10/10 binnen de week na de behandeling.
  • Ultrakwalitatief: een betere beeldkwaliteit wordt verkregen, zodat neveneffecten uitgesloten zijn.

 

Femto-LASIK
Bij deze behandeling wordt de volledige procedure uitgevoerd met een laser. Het verschil met de gewone LASIK-behandeling ligt in het maken van het flapje. Het ‘flapje’ of ‘oppervlakkige laagje’ wordt hierbij losgemaakt met de zogenaamde femtoseconde laser in plaats van met een mesje. Hierdoor kan een nog hogere nauwkeurigheid worden bereikt met als voordelen veiligheid, betere zichtkwaliteit, minder droge ogen en een eindresultaat waarbij er minder kans is op een herbehandeling (< 0,3%). Deze behandeling wordt als eerste keuze aangeboden in ons oogcentrum, vanwege de talloze voordelen.

 

SMILE
‘SMILE’ staat voor ‘Small Incision Lenticular Extraction’. Deze nieuwe techniek, die enkel mogelijk is met de Visumax femtoseconde laser, is veruit de minst invasieve laserbehandeling die vandaag mogelijk is, en is bovendien volledig pijnloos.

Hierbij wordt eerst een klein schijfje in het intacte hoornvlies losgemaakt met de laser. Dit schijfje wordt vervolgens door een kleine opening verwijderd. Het grote voordeel van ‘SMILE’ is dus het feit dat de behandeling plaatsvindt zonder flapje. Zo is er geen kans op verschuiven van de flap of plooitjes in de flap.

Maak een afspraak