Vanaf 21 maart 2023 is het niet langer verplicht om een mondmasker te dragen in ons centrum. Uw gezondheid blijft onze eerste zorg, daarom ontvangen wij u steeds op afspraak.

Lui oog & Strabisme

Een lui oog of amblyopie is een oog dat zich tijdens de vroege kinderjaren niet goed heeft ontwikkeld en waardoor men zelfs met een brilcorrectie slecht tot zeer slecht ziet. Aan het oog zelfs is niets mis, maar het beeld dat via het oog binnenkomt, wordt onderdrukt door de hersenen.

Wat is een lui oog?

Een lui oog of amblyopie is een oog dat zich tijdens de vroege kinderjaren niet goed heeft ontwikkeld en waardoor men zelfs met een brilcorrectie slecht tot zeer slecht ziet. Aan het oog zelfs is niets mis, maar het beeld dat via het oog binnenkomt, wordt onderdrukt door de hersenen.

Meestal ontstaat een lui oog in de baby-, peuter of lagere schooltijd. In deze fase is het scherp zien volop in ontwikkeling en laat het lui oog zich nog goed behandelen. Amblyopie wordt in ieder geval best vroeg in de kinderjaren ontdekt, zodat een gepaste behandeling kan ingesteld worden.

 

Oorzaken van een lui oog

Er zijn verschillende oorzaken voor een lui oog. De meest voorkomende is scheelzien, waarbij de ogen niet op hetzelfde punt gericht zijn. Om dubbelzien tegen te gaan, schakelen de hersenen het beeld uit dat één van de vrije ogen binnenkomt. Het andere oog verleert het kijken en wordt lui. Een lui oog kan ook veroorzaakt worden door een brilafwijking die niet goed gecorrigeerd is, of door oogziekten zoals een hangend ooglid of troebeling van de lens of het hoornvlies.

 

Behandeling van een lui oog

Een lui of amblyoop oog valt onder onze behandelingen Kinderoftalmologie en dient voor de leeftijd van zeven jaar behandeld te worden. Dit kan door het dragen van een bril of het afdekken van het goedziende oog. Onze orthoptist geeft u graag meer advies.

 

Strabisme

Bij scheelkijken of strabisme is het niet mogelijk om beide oogassen op één fixatiepunt te richten, zodat beide ogen niet gelijktijdig een object kunnen fixeren. Eén van de ogen draait weg: dit kan naar binnen, naar buiten of naar boven zijn. Dikwijls gaat dit gepaard met een lui oog.

 

Wat is strabisme?

Bij scheelkijken of strabisme is het niet mogelijk om beide oogassen op één fixatiepunt te richten, zodat beide ogen niet gelijktijdig een object kunnen fixeren. Eén van de ogen draait weg: dit kan naar binnen, naar buiten of naar boven zijn. Dikwijls gaat dit gepaard met een lui oog. Meestal wordt eerst het luie oog behandeld, alvorens de richtingafwijkingen van het oog wordt gecorrigeerd.

 

Oorzaken van strabisme

Strabisme komt bij kinderen en volwassenen voor en kent diverse oorzaken. Dat kan een oogafwijking zijn, verziendheid, een minder goede sturing van de spierbalans aan de oogspieren, eventueel na een kinderziekte of bij extreme vermoeidheid, of door een oogspierverlamming na een ongeval of neurologische afwijkingen.

 

Behandeling van strabisme

Op kinderleeftijd zijn de diagnose en behandeling erg belangrijk met het oog op een goede gezichtssterkte. Hoe vroeger, hoe beter. Meestal behandelen wij eerst het luie oog, en daarna strabisme. Laat uw kind uitgebreid onderzoeken door onze oogartsen.

 

Brochures

> Kennismakingsbrochure