Vanaf 21 maart 2023 is het niet langer verplicht om een mondmasker te dragen in ons centrum. Uw gezondheid blijft onze eerste zorg, daarom ontvangen wij u steeds op afspraak.

Droge ogen

Droge ogen ontstaan door onvoldoende traanproductie of een te snel verdampende traanfilm. Hierdoor kunnen ogen branderig aanvoelen, slijm afscheiden en soms rood worden. Daarom is de term ‘droge ogen’ eigenlijk misleidend. De specialisten van oogcentrum Medipolis zijn allen gecertificeerd in de behandeling van droge, rode ogen.

Hoe ontstaan droge ogen? Wat zijn de oorzaken?

De irritatie ontstaat door een gebrekkige kwaliteit van het oogvocht. Elke keer dat u met uw ogen knippert, smeren uw oogleden een dun laagje oogvocht (of traanfilm) over uw oog. Het oogvocht bestaat uit drie lagen: de buitenste olielaag, de middelste waterige laag en de binnenste slijmachtige laag. Meestal beginnen de kliertjes die de olielaag produceren, minder goed te werken. Zonder olielaag verdampt het waterige laagje sneller. Zo wordt het oog gevoelig voor irritatie en begint het te tranen. Ook een wazig zicht kan een indicatie zijn van problemen met het oogvocht.

 

 

 

 

Last van droge of branderige ogen? Neem snel contact op met oogcentrum Medipolis.

 

Onderzoek en remedie tegen droge ogen

Met geavanceerde apparatuur onderzoeken we eerst welk type droge ogen je hebt. Vervolgens stellen we u een geschikte behandeling of een combinatie van therapieën voor.

Ervaringen met droge ogen

“Geen oogdruppels meer, mijn zicht is sterk verbeterd”

(Safoura Jafary, 28 februari 2018)

Safoura Jafary was uiterst tevreden met het resultaat van haar droge-ogen-behandeling. In september 2017 kreeg ze haar 1ste behandeling en zelfs na de 2de keer merkte ze al verbetering. Ze raadt iedereen aan om naar oogcentrum Medipolis te komen voor een behandeling.

Effectieve en pijnloze behandelingen in het oogcentrum Medipolis

Gelukkig bestaan er diverse pijnloze behandelingen waardoor u weer comfortabel kan zien. Het is belangrijk om te beseffen dat droge ogen het alledaags leven enorm kunnen beïnvloeden. Enkel met een doorgedreven en langdurige behandeling kunnen we een bevredigend resultaat bekomen. Daarom zullen er dikwijls verschillende behandelmethodes gecombineerd worden.

MiBo Thermoflo

MiBo Thermoflo is een pijnloze behandeling voor droge ogen die gebruik maakt van gecontroleerde warmte. De warmte wordt diep in het weefsel van de ‘meiboomkliertjes’ (de olieproducerende klieren op de rand van de oogleden) geabsorbeerd. Hierdoor wordt de verharde olie in de klieren vloeibaar, zodat er terug een gezondere traanfilm ontstaat.

 

 

Het is helaas niet mogelijk om de traanklier te stimuleren om zo de traanproductie te verhogen. Wel kunnen we de hoeveelheid traanvocht verhogen door druppels te gebruiken (‘kunsttranen’), door de afvoer van traanvocht te verminderen met ‘traanplugs’ of door de kwaliteit van het traanvocht te verbeteren met bv. een IPL-behandeling of ooglidrandhygiëne.

Voedingssupplementen om de gezondheid van ogen te verbeteren

Er zijn verschillende voedingssupplementen die de gezondheid van de ogen verbeteren en ondersteunen. Omega-3-vetzuren zijn belangrijk om uitdroging van de ogen te verhinderen en om oogontstekingen te onderdrukken. Onze oogartsen raden enkel het gebruik aan van hoog gedoseerde omega-3 tabletten voor een optimaal en duurzaam resultaat.

Punctum plugs of traanplugs

Als er niet voldoende traanvocht wordt geproduceerd, of wanneer het traanvocht van onvoldoende kwaliteit is, kan een behandeling met een punctum plug (traanplug) uitkomst bieden. De pluggen zien eruit als kleine champagnekurkjes en zijn niet zichtbaar in het oog. Het plugje maakt het afvoerkanaal van de tranen in het onderste ooglid dicht, zodat de tranen langer op het oog blijven en er betere bevochtiging ontstaat.

IPL of lichttherapie

De afkorting ‘IPL’ staat voor ‘Intense Pulsed Light’ en is een geavanceerde vorm van lichttherapie. Het warme licht werkt diep in op de olieachtige traankliertjes, waardoor de afscheiding dikker en van betere kwaliteit wordt. Ook de bloedcirculatie zal verbeteren en dat heeft een ontstekingsremmende invloed op de klieren en de oogleden. Deze behandeling resulteert bovendien in een mooie gezonde huid rond de ogen.

 

 

Uit onderzoek blijkt dat deze behandeling met intensief licht bij 90% van de patiënten succesvol is.

Voor een bevredigend resultaat zijn 4 behandelingen van telkens ongeveer 15 minuten nodig. Als de eerste sessie op dag 0 is, volgen de herhaalsessies op dag 15, dag 45 en op dag 75. De verbetering is duidelijk waarneembaar in de week volgend op de tweede of derde behandeling.

Blephasteam stoombril

De vetlaag van de traanfilm wordt geproduceerd door de meiboomklieren. Deze klieren kunnen verstopt geraken, waardoor er irritatie aan de ooglidranden ontstaat met korstjes en schilfertjes, met als resultaat: droge ogen. De Blephasteam stoombril verwarmt deze klieren op een veilige wijze en maakt de olie in de klieren vloeibaar. Een zachte massage met een lichte druk op de oogleden lost eventuele verstoppingen op.

 

 

Deze behandeling verbetert de kwaliteit van de traanfilm op een natuurlijke manier. Hierdoor verbetert ook de gezondheid van de ogen, het zicht en het algemeen comfort.

 

Wat kost een behandeling tegen droge ogen?

Bekijk hier onze tarieven.

 

 

Brochures

> Kennismakingsbrochure

> Infobrochure Droge ogen