Vanaf 21 maart 2023 is het niet langer verplicht om een mondmasker te dragen in ons centrum. Uw gezondheid blijft onze eerste zorg, daarom ontvangen wij u steeds op afspraak.

Lensvervanging

Naarmate u ouder wordt, zal de soepelheid van uw ooglens afnemen. Dan ziet u zowel dichtbij als veraf minder goed. Bij een lensvervanging wordt de eigen natuurlijke lens vervangen door een uiterst geavanceerde kunstlens of implantlens. Hierdoor kan uw oog weer scherpstellen voor veraf, middenafstand en dichtbij. De behandeling is blijvend, want de implantlens heeft een vaste leescorrectie die niet verandert in de loop der jaren. In ongeveer 10% van de gevallen is achteraf een leesbril met kleine correctie nodig.

Wat gebeurt er tijdens een lensvervanging?

Voorafgaand aan de lensvervanging vindt er bij oogcentrum Medipolis een uitgebreid vooronderzoek plaats. Vervolgens plannen we de lensvervanging in.

De techniek die wij gebruiken heet micro-incisie phaco-chirurgie onder microscoop. Onze oogarts maakt een miniscule incisie van 1.8 mm op de rand van de iris en het wit van het oog in het hoornvlies. Door deze opening brengt de oogarts een zuigbuisje in dat trilt. Door de trilling wordt de eigen natuurlijke lens verpulverd, waarna de stukjes lens worden weggezogen. De implantlens wordt geplaatst in het natuurlijke lenskapsel, dus op de plaats waar de eigen ooglens zich bevond. Daarom wordt de implantlens levenslang zeer goed verdragen. Na de ingreep mag de patiënt dadelijk naar huis.

 

Snelle en pijnloze behandeling

Deze gesofisticeerde behandeling duurt een 10-tal minuten per oog en wordt uitgevoerd onder lokale verdoving met druppels, dus zonder injectie. Indien gewenst is een volledige verdoving mogelijk. De ingreep is volstrekt pijnloos.

 

Nog nauwkeuriger dankzij laserbehandeling

Oogcentrum Medipolis (Antwerpen-Wilrijk) had in 2012 de primeur om de lensvervanging nog nauwkeuriger te doen dankzij een geavanceerde lasertechniek. Deze femtoseconde lasertechniek heeft een hogere precisie en betrouwbaarheid dan de manuele methode. Hogere precisie betekent meer kans om na de behandeling zonder bril te kunnen kijken en minder kans op bijwerkingen.

 

Ervaringen met lensvervanging

”Ik raad iedereen aan om naar oogcentrum Medipolis te komen. Hier staat alle apparatuur om je goed te laten meten en alle nodige correcties te krijgen, zoals aangepaste implantlenzen voor mijn astigmatisme.”

(Ernestine De Groof, 15 maart 2019)

 

De juiste oplossing, de juiste implantlens

Voor deze ingreep kiest de oogcentrum Medipolis oogarts de implantlens die het beste past bij uw wensen, rekening houdend met uw beroep, hobby’s, sportactiviteiten enz. Tijdens het preoperatieve onderzoek wordt er met u besproken wat de mogelijke opties zijn. Maatwerk dus.

  1. Fine Vision en Triumf, trifocale implantlens

    Deze lens geeft u een goed zicht in de verte, een goed leeszicht op 30 à 40 centimeter en op een afstand van 70 à 80 centimeter. Een leesbril van +1 kan nodig zijn bij zeer langdurig lezen. In het begin is het wennen aan de afstand waarop u goed kunt lezen. Dit wordt de volgende maanden steeds makkelijker.

    Deze lenzen kunnen de eerste 3 maanden uitstraling rond lichtpunten geven. Na 6 maanden tot 1,5 jaar zullen deze kringen zo goed als verdwenen of veel minder storend zijn. De oorzaak hiervan is dat de hersenen moeten wennen aan de nieuwe situatie van de ogen.

  2. Torische implantlens voor astigmatisme

    Mensen met een astigmatisme of cilinderafwijking hebben een hoornvlies dat in één richting meer gekromd is dan in de andere (zoals een rugbybal in vergelijking met een voetbal). Hierdoor ontstaat een vervormd beeld. Het astigmatisme kan worden verholpen met torische implantlenzen. Deze lenzen worden op maat gemaakt om de beste gezichtsscherpte te verkrijgen.

 

Wat kost een lensvervanging?

Bekijk hier onze tarieven.

 

 

Brochures

> Kennismakingsbrochure

> Infobrochure Lensvervanging