Lensvervanging

Wat

Als u de 45 jaar voorbij bent, heeft uw natuurlijke lens haar soepelheid deels of volledig verloren. Dan hebt u, naast de vertecorrectie, ook nog eens een leesbril nodig. Het is ook mogelijk dat u tot nu toe geen enkel hulpmiddel nodig hebt gehad en dat u alleen een leesbril gebruikt. Bij de lensvervanging wordt de eigen natuurlijke lens vervangen door een kunstlens die het oog weer de mogelijkheid geeft om scherp te stellen voor veraf, middenafstand en dichtbij. Deze behandeling is blijvend in tegenstelling tot andere waar de natuurlijke lens behouden blijft. De implantlens heeft immers een vaste leescorrectie die niet verandert doorheen de jaren. Hierbij wordt de klok niet alleen teruggedraaid, maar ook stilgezet. De behandeling duurt ongeveer een tiental minuten per oog en wordt uitgevoerd onder lokale verdoving met druppels (er komen dus geen naalden aan te pas). Indien gewenst is een volledige verdoving ook mogelijk. In ongeveer 10% van de gevallen is het mogelijk dat er toch nog een leesbril voor kleine letters gedragen moet worden. Bij deze ingreep kiest de oogarts de implantlens die het beste past bij uw wensen, rekening houdend met uw beroep, dagelijkse bezigheden, hobby’s, sportactiviteiten enz.

 

Soorten

 

Oculentis (bi-focale)

Deze lens geeft u een goed zicht in de verte en een goed leeszicht vanaf 40 à 50 centimeter. De tussenafstand, onder andere bij computergebruik, prijzen in de winkel, kunnen wat moeilijker te lezen zijn. Mogelijk hebt u hiervoor een leesbril van +1 tot +1.50 nodig. Met een laptop zult u minder hinder ondervinden. Deze lenzen kunnen de eerste 3 maanden wat uitstraling rond lichtpunten geven. Na die 3 maanden zullen de kringen zeer sterk verminderen. Na 6 maanden tot 1,5 jaar zullen ze zo goed als verdwenen of veel minder storend zijn. De oorzaak hiervan is dat de hersenen moeten wennen aan de nieuwe situatie van de ogen.

 

Fine Vision (tri-focale)

Deze lens geeft u een goed zicht in de verte, een goed leeszicht op 30 à 40 centimeter en op een afstand van 70 à 80 centimeter (middenaf­stand: prijzen in de winkel, dashbord, computer…). Een leesbril van +1 kan nodig zijn bij zeer langdurig lezen. In het begin is het wennen aan de afstand waarop u goed kunt lezen. Dit wordt de volgende maanden steeds makkelijker. Vergeet ook niet voldoende licht te gebruiken bij het lezen. Deze lenzen kunnen de eerste 3 maanden uitstraling rond lichtpunten geven. Na die 3 maanden zullen de kringen zeer sterk verminderen. Na 6 maanden tot 1,5 jaar zullen ze zo goed als verdwenen of veel minder storend zijn. De oorzaak hiervan is dat de hersenen moeten wennen aan de nieuwe situatie van de ogen.

 

Astigmatisme of cilinderbehandeling – Torische lensimplant
Bij astigmatisme (cilinderafwijking) worden de lenzen speciaal op maat gemaakt om de beste gezichtsscherpte te verkrijgen.

 

Als primeur in België is in Medipolis sinds de zomer van 2012 een lensvervanging mogelijk zonder dat er een scalpel aan te pas komt. Deze methode wordt nu al in meer dan de helft van onze behandelingen toegepast. De voordelen ten opzichte van de manuele methode zijn velerlei.

Maak een afspraak