Grote buikwandcorrectie

Algemeen

De buik blijft bij vele vrouwen (en mannen) een probleemzone. Door de jaren heen wordt de buikwand slapper doordat de huid zijn elasticiteit verliest. Daar komen dan nog eens andere beïnvloedende factoren bij zoals zwangerschappen, gewichtstoename en gewichtsverlies, lokale vetophopingen enz… Bij mensen met een zeer groot gewichtsverlies kan er een zogenaamde ‘vetschort’ ontstaan; hierbij hangt de overtollige huid en het onderhuids vetweefsel als een schort aan de onderbuik.

Dit alles kan resulteren in verschillende klachten, gaande van psychologische klachten zoals schaamte en een laag zelfbeeld tot lichamelijke klachten zoals ruglast en constipatie, tot praktische klachten zoals het moeilijk vinden van passende kledij. Een correctie van de buikwand mag echter niet gezien worden als een manier om af te vallen. Indien u last heeft van overgewicht is het belangrijk om eerst op een normaal gewicht te komen (en te blijven) voor u beslist over te gaan tot een ingreep.

Welk type ingreep voor u het best geschikt is zal de chirurg met u bespreken na het lichamelijk onderzoek.

 

Grote buikwandcorrectie

Bij personen met erg veel huidoverschot en een slechte huidelasticiteit is een grote buikwandcorrectie de beste oplossing. Ook hier kan overwogen worden om al dan niet te combineren met liposuctie en een diastase-correctie. Via een grotere incisie ter hoogte van de onderbuik, onder de bikinilijn, wordt de buikwand losgemaakt tot aan de ribbenboog en ook de navel wordt losgemaakt van de huid. Indien nodig worden de rechte buikspieren stevig naar elkaar toe gehecht. De huid wordt strak aangetrokken naar beneden, de overtollige huid wordt weggehaald en er wordt een nieuw gaatje gemaakt langs waar de navel terug naar buiten wordt gehecht. Er worden drains achtergelaten om het overtollige wondvocht te laten afvloeien. Alles wordt zorgvuldig en stevig gehecht. De duur van de ingreep bedraagt ongeveer 90 tot 120 minuten en wordt altijd onder algemene anesthesie gedaan.

 

In sommige gevallen hebt u recht op gedeeltelijke terugbetaling van het ziekenfonds en eventueel de hospitalisatieverzekering.

Maak een afspraak