Glaucoom is tegenwoordig een veel voorkomende oogziekte. Patiënten die last hebben van deze oogaandoening krijgen te maken met blinde vlekken, ook wel ‘gezichtsvelddefecten’ genoemd. Niet ieder type glaucoom is hetzelfde. We onderscheiden open-hoek en gesloten-hoek glaucoom.
Glaucoom is tegenwoordig een veel voorkomende oogziekte. Patiënten die last hebben van deze oogaandoening krijgen te maken met blinde vlekken, ook wel ‘gezichtsvelddefecten’ genoemd. Niet ieder type glaucoom is hetzelfde. Bij open-hoek glaucoom is de afvoer verstopt waardoor het vocht dat het oog aanmaakt (kamerwater) niet weg kan. Bij het gesloten-hoek glaucoom is er niets mis met het afvoersysteem, maar is het de iris die de weg ernaartoe blokkeert. Vooral volwassenen die verziend zijn krijgen met deze laatste variant te maken.
Heeft u last van rode ogen, wazig zicht, hoofdpijn en misselijkheid, dan kan dit wijzen op glaucoom. In het begin treden de symptomen vaak alleen ‘s avonds op, maar na verloop van tijd worden ze heviger. Vanaf 40 jaar wordt de kans op glaucoom groter. Dit wordt veroorzaakt door een onopgemerkte stijging van de oogdruk. Hierdoor kan de oogzenuw onherroepelijke schade ondervinden. Een tweejaarlijkse oogdrukcontrole is dan ook geen overbodige luxe. Indien er in de familie reeds glaucoom voorkomt, is een jaarlijkse controle aan te bevelen.
De oogaandoening is een gevolg van een te hoge oogdruk. Dit ontstaat doordat het vocht dat het oog aanmaakt (kamerwater) niet goed meer wordt afgevoerd. Kamerwater is nodig om het hoornvlies en de lens bevochtigd te houden, maar dit vocht moet het oog ook weer kunnen verlaten. Werkt de afvoer niet optimaal, dan stijgt de oogdruk tot boven het normale niveau, waardoor de optische zenuw wordt beschadigd. Dit zorgt voor de blinde vlekken die we kennen als glaucoom waardoor je bvb. in het verkeer fietsers, auto’s, voetgangers laat of te laat opmerkt! Het komt er bij glaucoom dus vooral op aan om de aandoening vroegtijdig op te sporen.
Bij symptomen van glaucoom is het belangrijk om snel actie te ondernemen, want de grootte van de blinde vlekken kan snel toenemen. Bij de behandeling ligt de nadruk op het verlagen van de oogdruk. Sommige patiënten kiezen voor een laserbehandeling, oogdruppels of een oogoperatie in de ergste gevallen.
Een geavanceerde, minder invasieve manier voor het behandelen van glaucoom is de gelstent, een heel klein implantaat van zacht gelatinemateriaal. De stent wordt in het oog geplaatst om een nieuw permanent pad te maken om de hoeveelheid vloeistof in uw oog te verminderen. Dit draagt bij aan het behoud van uw gezichtsvermogen door de druk in uw oog te verlagen tot een normaal niveau.
Glaucoom is een veel voorkomende oogziekte, een chronische aandoening als gevolg van een te hoge oogdruk. Wie glaucoom heeft, zal echter pas na een tijdje een beperking in het gezichtsveld ondervinden, en dan is de ziekte jammer genoeg al ver gevorderd.
Dit is nu net het probleem, je merkt er in het begin helemaal niets van. Vanaf 40 jaar wordt de kans op glaucoom groter, veroorzaakt door een onopgemerkte stijging van de oogdruk. Hierdoor kan de oogzenuw onherroepelijke schade ondervinden. Een tweejaarlijkse oogdrukcontrole is aan te raden. Indien er in de familie reeds glaucoom voorkomt, is een jaarlijkse controle aan te bevelen.
De meest voorkomende vorm van glaucoom is die met een open hoek, waarbij de afloop niet volledig verstopt is maar er een onevenwicht ontstaat tussen de aanmaak en de afvoer van het kamervocht (vocht dat het oog aanmaakt).
Bij de gesloten-hoek glaucoom is de bouw van het oog zodanig dat de afloop van het kamervocht plotseling wordt afgesloten waardoor de oogdruk snel zeer hoog wordt. Dat kan een knalrood oog, barstende hoofdpijn of een misselijk gevoel geven. Een dringende behandeling is dan nodig.
Wanneer we bij een routineonderzoek zien dat de bouw van het oog een risico op deze toestand oplevert, raden we aan om preventief een gaatje in de iris te laten maken met de laser. Dit is vooral bij het ouder worden en het opzwellen van de ooglens een belangrijke ingreep. Eenmaal de laserbehandeling uitgevoerd is, is het risico verdwenen.
Bij symptomen van glaucoom is het belangrijk om snel actie te ondernemen, want de grootte van de blinde vlekken kan snel toenemen. Sommige patiënten zijn het best geholpen met een laserbehandeling of oogdruppels of een oogoperatie.
Een geavanceerde, minder invasieve manier voor het behandelen van glaucoom is de gelstent, een heel klein implantaat van zacht gelatinemateriaal. Een klein buisje wordt in het oog ingebracht onder lokale verdoving. Dit buisje maakt een alternatieve route om het kamervocht af te voeren. Zo kan de druk in het oog beter gecontroleerd worden. De gelstent is kleiner dan de meeste andere implantaten.
Bekijk hier onze tarieven.
Dit kan rechtstreeks via de online agenda van oogartsen van het oogcentrum Medipolis:
> Maak een afspraak met Dr. Erik Mertens
> Maak een afspraak met Dr. Myrjam De Keyser
> Maak een afspraak met Dr. Patrick Schraepen
> Maak een afspraak met Dr. Caroline Dauwe
> Neem contact op met het secretariaat van oogcentrum Medipolis.
Vul eerst uw e-mail adres in: