Vanaf 21 maart 2023 is het niet langer verplicht om een mondmasker te dragen in ons centrum. Uw gezondheid blijft onze eerste zorg, daarom ontvangen wij u steeds op afspraak.

Floaters

Lijken er soms vliegjes of spinnenwebben in uw gezichtsveld te zweven? Het fenomeen heet ‘floaters’ of ‘zwevende vlekjes’. Met een pijnloze en risicoloze laserbehandeling doen de oogartsen van oogcentrum Medipolis de vlekjes verdwijnen of verminderen.

Hoe ontstaan floaters, zwarte vlekjes of glasvochtvertroebeling?

Het oog is als een bol opgebouwd met aan de voorzijde de lens en aan de achterzijde het netvlies. De oogbol is opgevuld met helder glasvocht. In dat glasvocht zitten steeds onzuiverheden die u ziet rondzweven in de vorm van vlekjes, slierten of spinnenwebben. Met het ouder worden kan het glasvocht in het oog vertroebelen en worden deze onzuiverheden beter zichtbaar.

Naast veroudering zijn er nog andere oorzaken van glasvochttroebeling. Mensen met bijziendheid krijgen bijvoorbeeld makkelijker verdichtingen in het oogvocht.

 

Met floaters

Met floaters

Zonder floaters

Zonder floaters

 

 

Is dit herkenbaar?

Neem dan contact op met het secretariaat van oogcentrum Medipolis (Antwerpen, Wilrijk)

 

Wanneer zijn floaters niet onschuldig?

Meestal zijn floaters onschuldig, maar soms wijzen ze op een oogaandoening en is een behandeling aangewezen. Dr. Mertens van oogcentrum Medipolis benadrukt dat floaters niet afgedaan mogen worden als een futiliteit. Het kan een echte handicap zijn wanneer er continu storende zwarte vliegjes in uw gezichtsveld wiebelen. Ook als u geen oogaandoening hebt, is het dus begrijpelijk dat u kiest voor een behandeling bij de oogarts.

 

Voorafgaand oogheelkundig onderzoek

De oogarts zal in het oog kijken om het netvlies en het glasvocht te beoordelen. Hiervoor wordt de pupil zo wijd mogelijk gemaakt met druppels. Rijden met de wagen is daarna niet mogelijk gedurende minstens drie uur.

Soms kan het netvlies niet goed worden beoordeeld. Met behulp van echoapparatuur beoordeelt de oogarts of het netvlies los heeft gelaten. Dit onderzoek is pijnloos en ongevaarlijk.

 

 

Bij een achterste glasvochtloslating is behandeling niet nodig en ook niet mogelijk. De zwevende vlekjes zullen na verloop van tijd minder hinderlijk worden, maar verdwijnen meestal niet helemaal. De lichtflitsen houden meestal vanzelf op. Als er verder geen netvliesproblemen zijn, verbetert het zicht langzaam.

 

Pijnloze laserbehandeling om zwarte vlekjes te laten verdwijnen of te verminderen

 

Behandeling met vitreolysis

De behandeling heet ‘vitreolysis’ of ‘floater laser treatment’. Door mini-impulsen met laserstralen worden de floaters tot kleine gasbelletjes verdampt en de glasvochtslierten afgebroken. De zwarte vlekjes zullen verdwijnen of verminderen.

Elk oog wordt afzonderlijk behandeld en 30 à 40 minuten voor de laserbehandeling gedruppeld om de pupil te vergroten.

Net voor de behandeling worden er oogdruppels toegediend om de ogen licht te verdoven. Een contactlens wordt dan op het oog aangebracht en laserstralen worden door een speciaal ontworpen microscoop gestuurd.

Tijdens de behandeling zal u wellicht kleine donkere vlekjes of schaduwen zien. Dit komt omdat de floaters tot kleine gasbelletjes worden opgelost. Deze luchtbelletjes lossen snel op en worden in het glasvocht opgenomen.

Deze behandeling is volledig pijnloos. Na de behandeling moet u zich laten begeleiden door een chauffeur. Na de behandeling kunt u weer uw dagelijkse activiteiten uitvoeren.

 

Wat kost een behandeling tegen zwarte vlekjes (floaters)?

Bekijk hier onze tarieven.

 

 

Brochures

> Kennismakingsbrochure