Correctie afstaande oren

Afstaande oren, in de volksmond ook flaporen genoemd, is een afwijking die frequent voorkomt. Door een aangeboren misvorming van het kraakbeen van de oorschelp staat het buitenoor verder van de schedel af. Dit heeft geen invloed op het gehoor. Het is een louter esthetisch probleem met een belangrijke impact op het zelfbeeld. Kinderen kunnen ermee gepest worden op school, wat kan resulteren in een gevoel van minderwaardigheid.

Afstaande oren kunnen gecorrigeerd worden vanaf de leeftijd van 5 jaar. Maar ook op volwassen leeftijd wordt deze ingreep nog vaak uitgevoerd. Omdat het kraakbeen van de oorschelp bij kinderen nog plooibaarder is, wordt deze ingreep, zelfs op jonge leeftijd, zeer goed verdragen.

Bij kinderen gebeurt deze ingreep onder algemene verdoving.
Bij volwassenen kan dit perfect onder lokale verdoving. Via een kleine insnede achter het oor wordt het kraakbeen in de gewenste vorm geremodelleerd.
De ingreep duurt ongeveer 1 uur.

Na de ingreep verblijft u nog even in de ontwaakkamer tot u zich comfortabel genoeg voelt om naar huis te vertrekken. Na de operatie wordt een licht drukverband aangebracht dat u gedurende 1 week moet dragen. U kunt niet zelf naar huis rijden.

Na 1 week volgt een controleraadpleging waarbij het verband en de hechtingen verwijderd worden. Wij raden u aan om nog 1 maand met een hoofdband te slapen.

Maak een afspraak