Glaucoom

Glaucoom is een van de bekendste oogziekten van deze tijd. Patiënten krijgen te maken met blinde vlekken, ook wel ‘gezichtsvelddefecten’ genoemd. De aandoening is een gevolg van een te hoge oogdruk. Dit ontstaat doordat het vocht dat het oog aanmaakt (kamerwater) niet goed meer wordt afgevoerd. Kamerwater is nodig om het hoornvlies en de lens bevochtigd te houden, maar dit vocht moet het oog ook weer kunnen verlaten. Werkt de afvoer niet optimaal, dan stijgt de oogdruk tot boven het normale niveau. Daardoor wordt de optische zenuw beschadigd. Dit zorgt voor de blinde vlekken die zo kenmerkend zijn voor glaucoom.

Niet ieder type glaucoom is hetzelfde. Bij open-hoekglaucoom is de afvoer verstopt waardoor het vocht niet weg kan. Bij het gesloten-hoek glaucoom is er niets mis met het afvoersysteem, maar is het de iris die de weg er naar toe blokkeert. Vooral volwassenen die verziend zijn, krijgen met deze laatste variant te maken. Heeft u last van rode ogen, wazig zicht, hoofdpijn en misselijkheid, dan kan dit wijzen op glaucoom. In het begin merkt u amper dat er iets aan de hand is, juist omdat de symptomen vaak alleen ‘s avonds optreden. Maar hoe langer u ermee rond blijft lopen, hoe heviger de symptomen worden.

Glaucoom

Behandeling van glaucoom

Van zodra u het vermoeden heeft dat u symptomen van glaucoom merkt, is het van belang snel actie te ondernemen. De oogarts kan zien of de oogdruk te hoog is en of dit de oorzaak is van het verminderde zicht. Laat u het beginnende glaucoom niet behandelen, dan neemt de grootte van de blinde vlekken toe. U loopt zelfs het risico dat de scherpte van uw zicht vermindert. Bij de behandeling ligt de nadruk op het verlagen van de oogdruk. Hiermee wordt voorkomen dat het probleem erger wordt. Het ontstane gezichtsverlies krijgt u echter niet meer terug.

In de meeste gevallen begint de behandeling met oogdruppels. Er zijn diverse soorten verkrijgbaar waardoor de arts voldoende keuze heeft om de medicatie op uw persoonlijke situatie aan te passen. Soms wordt er gekozen voor een laserbehandeling. Hoewel u slechts tijdelijk profiteert van het effect, stelt dit het gebruik van oogdruppels wat langer uit. Bij onvoldoende resultaat is zelfs een oogoperatie mogelijk.

Een geavanceerde, minder invasieve manier voor het behandelen van glaucoom is de gelstent. Het is een heel klein buisje van een zacht gelatinemateriaal. Het implantaat is zo dun als een menselijk haar. De stent wordt in het oog geplaatst om een nieuw permanent pad te maken om de hoeveelheid vloeistof in uw oog te verminderen. Dit draagt bij aan het behoud van uw gezichtsvermogen door de druk in uw oog te verlagen tot een normaal niveau.

Vanaf 40 jaar wordt de kans op glaucoom groter. Een tweejaarlijkse oogdrukcontrole is dan ook geen overbodige luxe. Indien er in de familie reeds glaucoom voorkomt, is een jaarlijkse controle aan te bevelen.